Programma donderdag 21 juni 2018

In een hoog tempo doorlopen we praktijkcases en expert sessies uit alle schakels van de keten: opdrachtgevers, ontwerpers, adviseurs, aannemers, onderaannemers, installateurs en toeleveranciers.

08:30 - 09:15Ontvangst

 

09:15 - 09:25Welkom

Opening en welkom Cobouw

Theo van Vugt
Hoofdredacteur Cobouw

 

 

 

09:25 - 09:55Keynote spreker I

Industrialisatie: de mogelijkheden voor de bouw

Hennes de Ridder
Hoogleraar Integraal ontwerpen aan de TU Delft

 

 

Zullen de aannemers verdwijnen? En komen daarvoor in de plaats producenten die de markt bewerken met kennismodellen voorzien van bijbehorende industriele productiemethoden en ondersteund door R&D? Hennes is van mening dat de bouw door industrialisering een stuk duurzamer, goedkoper én professioneler kan worden. In een bevlogen presentatie schets Hennes zijn visie op de mogelijkheden van industrialisatie voor de bouw.

 

09:55 - 10:25Discussie

In gesprek met woningcorporaties

Opdrachtgevers kunnen een belangrijke rol spelen in het industrialisatieproces in de bouw. Wat is de visie van woningcorporaties op dit proces? Welke eisen stellen zij aan de rest van de keten? En hoe zien zij hun rol? Thomas van Belzen (Cobouw) gaat in gesprek met de woningcorporaties.

Met o.a.

Bas Sievers, Directeur Wonen & Vastgoed bij Wonen Limburg
Marc Nelen, Assetmanager Woonkracht 10

 

10:25 - 10:55Spreker II

Innovatief circulair en industrieel bouwen in de praktijk

Rik Hulsman
Manager Markt & Innovatie VolkerWessels Bouw en Vastgoedontwikkeling

10:55 - 11:15Pauze

 

11:30 - 12:00Spreker III

De toekomst van 3d printen in de bouw

Berry Hendriks
Oprichter, entrepreneur en pionier van CyBe Construction

 

Begonnen op jonge leeftijd in de Nederlandse bouwindustrie, vroeg Berry Hendriks zich af waarom aannemers en toeleveranciers niet dezelfde hightech systemen gebruikten als in andere industrieën. Na het afronden van projecten als projectmanager en projectontwikkelaar, waarbij hij de complexiteit van de bouwsector heeft ervaren - is de overtuiging ontstaan dat gebruik van hightech in de bouw kan doormiddel van 3Dbetonprinten. In 2013, startte hij CyBe Construction - met de missie redefinining construction by enabling 3Dconcrete printing! Tijdens deze presentatie wordt uitleg gegeven van de technology, de voordelen en enkele praktijk voorbeelden.

12:00 - 12:30Spreker IV

Toegang tot op maat gemaakte gebouwen door 3d: de visie van een architect

Hedwig Heinsman
Co-founder & Chief Creative Officer AECTUAL  

 

 

Maakt 'digitale bouwketen' het voor iedereen op de wereld mogelijk om toegang te krijgen tot op maat gemaakte gebouwen? En ondersteunt het daarmee de wereldwijde transitie naar een duurzame manier van bouwen? De visie van een architect op de inzet van 3d printing.

12:30 - 13:15Lunch

LUNCH 

MET KEUZE VOOR EEN RONDLEIDING OVER DE VOORMALIGE WATERWERKPLAATS

13:15 - 13:45Keynote spreker V

Pikken robots banen in? Over de kracht van de samenwerking tussen mens en machine

Nell Watson
Associalte Singularity University
engineer, ondernemer, futurist

 

Intelligent machines are beginning to understand the needs, drives, and even values of humanity, with huge opportunities for each of our lives and our global society. New forms of machine creativity enable us to turn ideas into physical reality incredibly quickly. How can we make the most of these capabilities? Will the adaptation of new technologies allow us to deal with the current issues in the construction sector?

(Engelstalige sessie)

13:45 - 14:15Spreker VI

De inzet van robots in de praktijk

Oene Wassenaar
Directeur Vianen Kozijnen

 

Door te industrialiseren en gebruik te maken van robots kun je de productietijd fors terugbrengen. Meer produceren en kosten verlagen. Een praktijkvoorbeeld over de keuze om te investeren en het implementatieproces in de organisatie.

14:15 - 14:45Spreker VII

De inzet van robots in de fabriek en de noodzaak van prefab bouwen

Marcel van der Molen, DGA bij H&M houtbewerkingsmachines
Andries Peters, Directeur Barli Unit&Systeembouw

Marcel van der Molen gaat in op het nut en noodzaak van prefab bouwen, de mogelijke mechanisatie vormen en keuzes voor robotisering. Andries Peters zal een toelichting geven op de impact die implementering van automatisering en concept denken heeft gehad op hun bedrijf.

14:45 - 15:15Pauze

 

15:15 - 15:45Spreker VIII

Installaties kunnen ook industrieel

Jan Willem van de Groep
Factory Zero

 

Installaties worden door bouwers nog steeds heel makkelijk over de schutting gegooid naar de installateur. Ook door bouwers die industrieel bouwen. Installaties worden echter steeds complexer, omvangrijker en kostbaarder. Slimme integratie van installatiecomponenten die in één module geleverd worden bespaart niet alleen geld en arbeid maar creëert ook logistieke vrijheid. Complexe handelingen op de bouwplaats verdwijnen nu al door de toepassing van modulaire installatiesystemen. In de toekomst zullen ze helemaal verdwijnen en onderdeel worden van gevels en daken inclusief alle pijpen, kabels en kanalen. Deze werkwijze vraagt om een geheel ander bouwpraktijk. Factory Zero is alvast begonnen.

 

 

15:45 - 16:15Spreker IX

Industrieel bouwen. Dringende noodzaak. Enorme kansen en wellicht bedreigend?

Jos Lichtenberg
Hoogleraar Faculteit Bouwkunde, Architectural Urban Design and Engineering
Technische Universiteit Eindhoven


Industrieel bouwen helpt om de kosten in de hand te houden, maar is ook een middel om met de beperkte capaciteit (handjes) toch de productie te realiseren die de markt vraagt. Is bovendien sneller en leidt tot kwalitatief betere gebouwen met meer waarde voor de klant en gebruiker. De grote vraag is of de huidige aanbieders dit gaan oppakken of dat zij de deur openzetten voor nieuwe toetreders als IKEA, Google, Tesla of wellicht industriële aanbieders uit andere landen. Jos Lichtenberg schetst tijdens de praktijkdag een beeld van de mogelijkheden.

16:15 - 16:45Discussie

Prefab bouwen en de veranderende rol van de aannemer

Fabrikanten kunnen aannemers volledig casco huizen aanbieden. Ontwikkelende aannemers richten zich met nieuwe woon concepten rechtstreeks tot de gemeenten en woningcorporaties. Verandert het speelveld en daarmee het business model van de aannemer?

Fabrikanten en aannemers aan het woord:

Joost Nelis, Directeur BAM Wonen
Kees Meijen, Directeur Slimscholenbouwen
Ben Kruseman, Business Development Manger De RuwBouw Groep
Mark Faay, Algemeen directeur FAAY

16:45 - 17:00Afsluiting

Thomas van Belzen
Journalist Cobouw

17:00 - 18:00Netwerkborrel

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.